PAARDENSPORTMASSAGE

Het prestatieniveau en het atletisch vermogen van het paard is afhankelijk van de toestand van het bewegingsapparaat waar de spieren een grote rol in spelen. Een paard bestaat voor ca. 60% uit spieren. Dit percentage toont wel aan hoe belangrijk het is dat de spieren van het paard in optimale conditie verkeren. Om hetgeen wij vragen van het paard uit te kunnen voeren en een optimale prestatie te kunnen bereiken, is het van belang dat het paard soepel en zonder problemen kan bewegen. Elke blokkade of pijnlijkheid in de spieren vormt een beperking voor de beweging van het paard en kan op de lange termijn zorgen voor blessures.

Sportmassage is een veilige en prettige behandelmethode om het paard hierbij te ondersteunen. Door middel van diverse massagetechnieken, mobiliserende oefeningen en stretches wordt ervoor gezorgd dat de doorbloeding wordt verbeterd, de spieren los en soepel kunnen bewegen en daarmee de bewegingsvrijheid van het paard wordt vergroot. Massage werkt ontstekingsremmend en zorgt ervoor dat spierkrampen en pijn verminderen.  

VOORDELEN SPORTMASSAGE:

  • Een betere doorbloeding
  • vermindering afvalstoffen
  • verbetering mobiliteit
  • normaliseren spiertonus
  • verminderen pijn
  • bevorderen herstelprocessen
  • mentale en fysieke ontspanning
  • vroegtijdig herkennen van blessures

SPORTONDERSTEUNING
Voor elke discipline geldt dat het paard soepel, zonder pijn en in balans moet kunnen bewegen. Door regelmatig het paard te laten behandelen kunnen eventuele blokkades in het lichaam vroegtijdig worden herkend en behandeld om blessures te voorkomen. Door middel van massage wordt het paard in staat gesteld een goede spieropbouw te ontwikkelen waardoor het paard het gevraagde gemakkelijker kan uitvoeren en met meer expressie kan gaan bewegen. Massage helpt de gedurende de training of wedstrijd opgelopen spierspanningen of stress te verminderen en helpt het paard zowel lichamelijk als mentaal te ontspannen.

Voor een optimale ondersteuning van het paard is het aan te raden elke 6-8 weken een afspraak te maken voor een spiercontrole/behandeling. Samen met de eigenaar kan zo een voor het paard op maat gemaakt behandelplan en trainingsadvies worden opgesteld.

PRE-/POST ACTIVITEITSMASSAGE
Sportmassage kan worden ingezet als warming up voor een wedstrijd om de spieren op te warmen en klaar te maken voor de activiteit, als ook als behandeling na een zware training of wedstrijd om de spieren te helpen de afvalstoffen beter af te voeren en de spieren te helpen ontspannen.


PREVENTIEF
Het paard hoeft natuurlijk niet altijd een probleem te hebben om in aanmerking te komen voor een massage. Juist door regelmatig de spieren en de mobiliteit te laten controleren en behandelen, blijven de spieren soepel. Door preventief het paard te laten behandelen worden eventuele ontstane blokkades vroegtijdig herkend en kan worden voorkomen dat het paard als gevolg hiervan door compensatie andere structuren in het lichaam overbelast en zo een blessure ontwikkelt.


CURATIEF BIJ BLESSURE/REVALIDATIE
Gedurende een blessure gebruikt het paard zijn lichaam niet optimaal. Om toch te kunnen bewegen zal het paard de blessure proberen te ontlasten en ter compensatie andere spieren in het lichaam gaan aanspreken. Deze spieren moeten dan ineens een extra taak op zich nemen en raken op den duur overbelast. Als gevolg daarvan kunnen problemen ontstaan op andere plaatsen in het lichaam dan waar in eerste instantie de blessure is begonnen. Voor een goed herstel is het belangrijk dat het paard zijn lichaam op een juiste manier blijft gebruiken en de verschillende spieren in staat worden gesteld hun primaire taak uit te voeren. Tijdens de revalidatiefase werkt sportmassage ondersteunend voor een beter herstel en in de opbouw van de bespiering. Wanneer het paard door een blessure minder mag bewegen of op rust staat en daarmee een goede doorbloeding wordt verminderd, stimuleert een massage de doorbloeding, bevordert herstelprocessen en houdt de spieren soepel. Op deze manier kan een zo goed mogelijk resultaat in het herstel worden bereikt.

SENIOREN
Het spiervolume van het oudere paard neemt langzaamaan af, spierkracht wordt minder en de gewrichten krijgen te maken met slijtage. De bewegingen worden minder soepel en kunnen zelfs als pijnlijk worden ervaren door het paard. Door een regelmatige massage in combinatie met mobiliserende oefeningen en stretches wordt de doorbloeding gestimuleerd, verlicht pijnlijke spieren en maakt deze weer soepel waardoor het voor het oudere paard gemakkelijker wordt zich te bewegen.

ALGEMENE VOORWAARDEN

©2016-2023 Copyright Tamara Abrahams. All rights reserved. Design, techniek en fotografie Berber Starkenburg.