BLOG FACINEREND FASCIA
Fascia is een alles omvattend elastisch vezelig (fijnmazig) bindweefsel dat alle spieren, botten, organen, lichaamsholten, zenuwen en bloedvaten omvat en fungeert als een soort glijmiddel tussen al deze structuren. Het is een sterke en flexibele structuur dat ondersteuning en bescherming geeft aan lichaamsdelen.
Fascia houdt het lichaam bij elkaar en de organen op zijn plek en speelt een belangrijke rol in het welzijn en gezondheid van het paard. Het bestaat uit onderhuids fascia, diepe fascia en verbindend fascia.
De onderhuidse fascia omhult het hele lichaam en is erg elastisch. Het fungeert als een soort communicatiesysteem. Het omvat lymfevaten, bloedvaten en zenuwen en heeft als functie het vasthouden van lichaamsvet en water.
De diepe fascia zorgt onder andere voor verbinding en aanhechting van spieren, houdt deze op de plek en zorgt ervoor dat spieren gemakkelijk langs elkaar kunnen glijden. Deze laag is minder rekbaar dan de onderhuidse fascia. Daarnaast omvat het ook zenuwen en bloedvaten.
De verbindende fascia maakt beweging van de organen mogelijk en houdt deze op de plek.
Invloeden op de elasticiteit van fascia
In een gezond lichaam glijden de diverse fascia moeiteloos langs elkaar heen en stromen de vloeistoffen gemakkelijk in elkaar over. Wanneer fascia haar elasticiteit verliest wordt deze stroming belemmerd.
Door het netwerk dat fascia in het lichaam vormt, kan een restrictie ervan in een bepaald deel van het lichaam weer effect hebben op een ander deel van het lichaam. Alles is immers met elkaar verbonden!
Een restrictie kan bestaan uit een verkleving, verharding of verstijving van het weefsel.
Fascia is een stressgevoelig netwerk.
Langdurige stress geeft spanning in het weefsel waardoor het kan gaan samentrekken. Daarnaast zorgen overbelasting, te weinig (gevarieerde) beweging, trainen in een verkeerde houding of blessures ook voor een verminderde elasticiteit/veerkracht van het weefsel en kan ervoor zorgen dat het weefsel beschadigd raakt waardoor ze niet meer soepel langs elkaar bewegen en kunnen gaan verkleven. Gevolg: pijn en een beperking in de beweging van spieren en gewrichten. Dit kan - simpel gezegd - aanvoelen als een te krappe jas.
Elasticiteit van fascia waarborgen
Allereerst is veel bewegen van groot belang. Door het paard voldoende gevarieerde beweging te geven blijft het fascia gehydrateerd en soepel en worden de verschillende lagen bindweefsel in staat gesteld soepel langs elkaar te kunnen bewegen. Variatie in training met voldoende momenten voor ontspanning is voor zowel de fysieke als mentale gesteldheid van het paard belangrijk. Streven dus naar een goede balans tussen aanspanning en ontspanning. Uiteraard speelt het gebit, stand van de voeten en het harnachement ook een rol. Alles moet eigenlijk kloppen!
Sportmassage en fascia
Er zijn verschillende technieken om fascia te stimuleren of verklevingen en stijfheid te verminderen. Diverse milde massagetechnieken in de vorm van strijkingen, (huid)stretches en huidrollen kunnen worden ingezet. Daarnaast kan er ook gewerkt worden met tape. Door de tape op een bepaalde manier aan te brengen, kan het de huid ten opzichte van het onderhuidse weefsel weer de ruimte geven gemakkelijk langs elkaar te glijden.
Het doel is het bevorderen van de doorbloeding waardoor het lichaam in staat wordt gesteld afvalstoffen af te voeren en het weefsel weer te voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Het is de bedoeling de zelfhelende functie van het lichaam te stimuleren zodat het paard weer zonder pijn en vrij kan bewegen.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BLOG TMJ
Tijdens een sportmassage behandeling test ik altijd de gevoeligheid van het kaakgewricht.
Met enige regelmaat kom ik nog wel een gevoeligheid of zelfs pijnlijkheid van dit gewricht tegen.
Het TMJ (Temporomandibular Joint) oftewel het kaakgewricht is waar de onderkaak (mandibula) en de bovenkaak (maxilla) samen komen. Dit gewricht is in eerste instantie van belang bij het malen van voedsel. Om goed te kunnen kauwen dient het paard de onderkaak te kunnen ontspannen en deze naar voren te kunnen schuiven.
Dit proces is ook van belang bij het nageven van het paard. Wanneer dit niet mogelijk is, zal er veel spanning komen te staan op het kaakgewricht van het paard. Behalve spanning in het kaakgewricht, zal het ook veel spanning geven in de rest van het lichaam door de aanhechting van diverse spieren en ligamenten. Zo hecht het tongbeen van het paard aan het kaakgewricht en hechten er diverse spieren aan het tongbeen, waaronder onder andere de m. Omohyoideus - welke weer is verbonden met de schouder. De tong, het tongbeen en het kaakgewricht hebben op die manier veel invloed op de beweging van de schouder en daarmee dus ook de beweging van het voorbeen. Via de spierketens heeft een spanning op het kaakgewricht invloed op het gehele paardenlichaam en kan zo dus ook effect hebben op bijvoorbeeld de rug en het bekken. Alles in het paardenlichaam is met elkaar verbonden en dus speelt het kaakgewricht hierin ook een belangrijke rol.
Inspectie en palpatie
Bij het inspecteren van het hoofd kijk ik goed naar de spieren op het voorhoofd en de kaakspieren maar ook naar de symmetrie van de schedel, ogen, oren en neusgaten van het paard. Van voren bekijk ik of het gebit recht is of dat daar afwijkingen in te zien zijn (over-/onderbeet, een smile etc.). Vervolgens controleer ik hoe het paard reageert op druk op het kaakgewricht of op wat diepere palpatie van bijvoorbeeld de kauwspieren. Soms kunnen paarden heel fel reageren op druk op het kaakgewricht. Ze geven duidelijk aan daar ongemak te ervaren door het hoofd weg te draaien van de druk of het hoofd omhoog te gooien. Verder voel ik het tongbeen af of deze recht staat, daar deze ook van invloed is op het kaakgewricht en vice versa.
Symptomen
Onder andere gevoelig/pijnlijk bij het kaakgewricht, kauwproblemen, afwijking temporal (kauwspieren) en/of masseter (kaakspieren) in de vorm van asymmetrie, hypertonie, te sterk ontwikkeld of juist atrofisch, niet kunnen aanraken van de oren door gevoeligheid aan één of beide oren, spanning in de hals- en schouderspieren, beperkte schouderbeweging, moeite de rug los te kunnen laten, moeite met inbrengen van het bit, verkantelen van het hoofd.
Oorzaken
Onder andere niet goed gebalanceerd gebit, teveel druk op het bit of niet juist passend bit, te strakke neusriem, stress, hangen in het halster, hoofdtrauma’s (stoten of vallen). Wist je dat de klem van de tandarts ook spanning en gevoeligheid op het TMJ kan veroorzaken? Daarnaast kan een hoofdstel ook veel invloed hebben op het kaakgewricht. Het komt vaak voor dat gespen van de bakstukken drukken op het kaakgewricht.
Wat kun je zelf doen?
Allereerst is het van belang jouw paard regelmatig (jaarlijks) na te laten kijken door een tandarts. Een goed functionerend gebit kan al een hoop leed besparen. Zorg voor een goed passend hoofdstel voor jouw paard welke niet drukt op het kaakgewricht en de gespen niet prikken in het gewricht en een goed passend bit. Snoer de neusriem niet te strak aan, zodat het paard de mogelijkheid heeft de onderkaak naar voren te schuiven om zo te kunnen nageven.
Een paard dat niet in de juiste houding kan bewegen kan blessures en kreupelheden ontwikkelen, zelfs een gewricht als het kaakgewricht kan dit veroorzaken. Heb je het idee dat jouw paard problemen heeft met het bewegen in een goede houding, moeite heeft met kauwen, wil verkantelen met het hoofd of anderszins beperkingen in zijn lichaam vertoont, schakel dan altijd een professional in om jouw paard te laten nakijken.
Doe de test!
Wil je zelf de invloed van een gespannen kaak ervaren? Klem je kaken maar eens hard op elkaar. Je voelt dan de spanning op de kaak, maar ook in je hals en schouders. Bij langdurige spanning in de kaak kun je ook hoofdpijn ervaren. Dit is bij paarden net zo!
|
|
|